Δωρεάν Μεταφορικά Πανελλαδικά!!!    Τηλ. 281 023 3734 - Kιν. 690 963 2514
Αρχική Blog Greek story

Greek story

Αν ρωτήσει κάποιος έναν για παράδειγμα, Αμερικάνο, Ευρωπαίο ή Ασιάτη για ποιο χαρακτηριστικό, αγαθό ή προϊόν είναι γνωστή η Ελλάδα, θα λάβει απαντήσεις όπως: ο αρχαίος πολιτισμός της, τα νησιά και ο τουρισμός, το ελληνικό ελαιόλαδο, η φέτα κτλ. Πέραν από τα προϊόντα της μητέρας γης και την ιστορική κληρονομιά μας, στις μέρες μας έχουν αναδειχθεί και άλλοι τομείς με ελπιδοφόρα μηνύματα για τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα.

Τα δερμάτινα χειροποίητα σανδάλια αποτελούν έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο στον παραγωγικό τομέα της χώρας. Αποτυπώνουν με ενάργεια την εξωστρέφεια των νέων επιχειρήσεων και ενσωματώνουν πλεονεκτήματα και λειτουργίες από πολλά διαφορετικά πεδία. Σε συνάφεια με την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια και την μαζικότερη χρήση των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής κοινωνικής δικτύωσης, τα δερμάτινα χειροποίητα σανδάλια βγαίνουν προς τα έξω ως ένα ομογενοποιημένο προϊόν, με μοναδικά χαρακτηριστικά και ευρεία αναγνώριση. Άλλωστε,  ένα αναγνωρισμένο brand μεγάλης απήχησης οφείλει να πληροί, εκτός των άλλων και αυτές τις συνθήκες.

 

Τι είναι λοιπόν τα ελληνικά χειροποίητα δερμάτινα σανδάλια; Ποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά φέρουν ώστε να μπορούν να αναγνωριστούν ως τέτοια;

Το πιο σημαντικό στοιχείο τους είναι πως είναι δερμάτινα. Το δέρμα αναγνωρίζεται διεθνώς ως το πρότυπο υλικό για να κατασκευάσει κάποιος χειροποίητα σανδάλια, πέδιλα και υποδήματα. Είναι ανθεκτικό, υπάρχει γνώση αιώνων στην επεξεργασία του και στην επιφάνειά του εγγράφεται κυριολεκτικά η αισθητική τους αξία με την φυσική πατίνα του χρόνου.

Το άλλο σημαντικό στοιχείο είναι πως υπάρχει μια εντυπωσιακή προϊστορία που ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα. Πολλοί σύγχρονοι designers στρέφονται στα αρχαιοελληνικά σανδάλια, φυσικά όχι για λόγους αντιγραφής, αλλά για λόγους έμπνευσης. Η ιστορία της σανδαλοποιείας, ως γνωστόν, είναι μεγάλη στα μέρη μας, από τα αρχαία χρόνια. Ο λόγος δεν είναι ότι απλά ακόμα φοράμε σανδάλια το καλοκαίρι, όπως και οι πρόγονοί μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό πως φαίνεται να υπάρχει μια αδιάκοπη και συνεχής κληρονομιά στον τρόπο που τα φτιάχνουμε, αλλά και στον τρόπο που φοριούνται. Ακόμα και ένας σύγχρονος υποδηματοποιός θα θαύμαζε τη σοφία της κατασκευής του σανδαλιού που κοσμεί ένα αρχαιοελληνικό άγαλμα, όπως και την ενσωμάτωση των διακοσμητικών μοτίβων στο σχέδιό του. Ίσως, τελικά, τα σανδάλια να είναι ένα κορυφαίο παράδειγμα ώσμωσης του νέου και του παλιού και συνεπώς της πολιτιστικής μας αναπαραγωγής. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το γεγονός πως έπειτα από χιλιάδες χρόνια, εδώ στην Ελλάδα, φοράμε περίπου τα ίδια σανδάλια, από τα ίδια υλικά κατά κύριο λόγο και περπατάμε στα ίδια εδάφη.

Αυτό έχει τη δικιά του ξεχωριστή σημασία, για έναν απλό λόγο: κάθε επιτυχημένο brand κουβαλάει μια εσωτερική αλήθεια. Τα ελληνικά σανδάλια έχουν μια τέτοια αλήθεια. Είναι ένα προϊόν που θεμελιώνει την ύπαρξή του πάνω σε ιστορικούς και κοινωνικούς λόγους. Αυτή η αλήθεια βρίσκεται μέσα στον πυρήνα της κατασκευής ενός δερμάτινου σανδαλιού. Όταν το αγοράζεις από τα κλασικά μαγαζιά που πουλάνε σανδάλια στο Μοναστηράκι, ή από μια πανάκριβη μπουτίκ στον Μανχάταν ή το Ντουμπάι, τα ελληνικά δερμάτινα σανδάλια είναι ένα brand που κουβαλάει την αλήθεια ενός ολόκληρου πολιτισμού. Συνεπώς, όταν κάποιος αγοράζει ένα ζευγάρι χειροποίητα δερμάτινα σανδάλια, αγοράζει και ένα κομμάτι ελληνικού πολιτισμού.